30 anys de Casal de la Dona i lluita feminista, 25 de polítiques de gènere a l’Ajuntament

Grups de treball a la trobada ciutadana

Aquest mes d’octubre es compleixen dues dates importants a la ciutat, especialment pel que fa a la lluita feminista. En primer lloc, els 30 anys de la creació del Casal de Dona i, després, com una de les conseqüències de la força i reconeixement popular i institucional d’aquest moviment i lluita, els 25 anys de la creació de la regidoria de Polítiques de Gènere a l’Ajuntament.

Fruit dels moviments de la lluita antifranquista, al llarg dels anys 70 i principis dels 80, dones de diferents partits d’esquerres, sindicats i vocalies de barris de Terrassa s’organitzaren per reivindicar millores en les condicions de vida de les dones treballadores (enllumenat dels barris, transports públics, escoles bressol…).

Ja a l’any 1976 es va participar a les històriques i fonamentals pel moviment feminista català i de l’Estat espanyol Primeres Jornades Feministes, que van tenir lloc al Paranimf de la Universitat de Barcelona.

Aquest nucli organitzatiu de dones va fer possible que es constituís la Coordinadora Feminista de Terrassa i que aviat es veiés la necessitat de crear un espai on dones de diferents edats, idees o creences poguessin discutir, debatre i compartir els seus pensaments. Aquest espai físic i organitzatiu, finalment, es constituí en un local cedit per l’Ajuntament, ara fa 30 anys, al 1986, el Casal de la Dona.

El dissabte 8 d’octubre, el centre cívic Francesc Macià acollí una trobada i celebració d’aquest aniversari, amb presència de bona part de les dones que han deixat marca i posat nom a la lluita feminista local, tot fent un especial i sentit homenatge a la expresidenta i encara recentment desapareguda Araceli Ramírez.

Més de 50 persones en total participaren de la presentació dels grup Diálogos de la Vagina i del vídeo «Las Malfollás», obsequi i oferiment del Col·lectiu Feminista Biterna. Mentre es projectava un altre vídeo i fotos, aquesta vegada de moments d’aquest llarg recorregut de lluita a la ciutat, la trobada esdevingué gran i llarga conversa de companyes, càrrega de bateries i posada a punt; car, si és molt el que s’ha aconseguit, hom està encara molt lluny i cal molta lluita.

extret de: http://malarrassa.cat